HTML

Balatoni ingatlanok

Balatoni ingatlanok értékesítésével kapcsolatos tapasztalatok a Balaton déli partjára vonatkozólag.

Friss topikok

A Balatonnál palotákat lehet kapni 11-12 millió forintért?

2012.10.24. 15:03 Balatoni ingatlanok értékesítése

Egyik ügyfelem a balatoni ingatlanokkal, nyaralókkal kapcsolatban, azt jelentette ki, hogy szinte "a Balatonnál palotákat lehet kapni 11-12 millió Ft-t". - Kérdeztem, mire alapozza, ezt? Az ismerőseitől így hallotta - hangzott a válasz, - de semmi konkrétummal nem tudta a kijelentését alátámasztani...

Tény, hogy 20-30 %-ot is estek az árak, az elmúlt 4 évhez képest. A kínálati ár tekintetében stagnálás jellemzi a balatoni ingatlan árakat, de természetesen vannak kivételek is.


Tapasztalatom szerint több alkalommal előfordulnak a kínálatban úgynevezett "bedőlt" ingatlanok. Ezek az ingatlanok általában 10 M Ft vagy ez alatti sávban találhatóak, de a mennyiségük semmiképpen nem ölt tömeges méreteket.
Egy ingatlan értékét a Balatonnál elsősorban a Balaton távolsága határozza meg, ezek után elsődlegesen következik az építési év, ingatlan mérte, elhelyezkedése a központtól, és nem utolsó sorban a település vonatkozásában, hogy mennyire felkapott településen található az ingatlan.
A balatoni vonatkozásban Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód térségében a 10 millió Ft -os vagy 10 millió Ft alatti önálló ingatlan kategória azt jelenti, hogy teljes felújításra szoruló házról, nyaralóról van szó, tehát jelentős felújítási költségeket is figyelembe kell venni, ha valaki ilyen a sávban vásárol. Többnyire ezek az ingatlanok 1 km-re, vagy annál távolabb helyezkednek a Balatontól. Azok az ingatlanok, melyek a Balatontól kb. 1 km és 500 m között helyezkednek el, 10 millió Ft körüli, vagy alatti áron, többnyire iker nyaralónak, vagy iker háznak vannak minősítve, átlagos állapotúak. Ikerházakat a vasúti sínekkel párhuzamos utcában már 12-15 millió Ft közötti ársávban találunk a kínálatban. További értékcsökkenéssel számolhatunk abban az esetben, ha a régi 7-es főút nem Balaton felőli oldalán nézünk ingatlanokat. Egyéb vonatkozásban, ha növeljük a távolságot, és a Balatontól eltávolodunk több mint 2 km-re, itt már a 10 millió Ft-os sávban is találhatunk jobb minőségű önálló ingatlanokat is.
Ha a mércét magasabbra tesszük, és 13-14 millió Ft körül nézünk szét, itt már, részlegesen felújított, jobb állagú ingatlanokkal is találkozhatunk a Balatontól kb. 1 - 1,5 km-re.

Iker ingatlanok esetében már teljesen felújítottat is találhatunk ebben a kategóriában.

 

Amennyiben átlépünk vasúti síneken, itt már nagyságrendileg jóval magasabb árakkal találkozunk. Ebben a sávban nem ritka, hogy 25-30 millió Ft-ot is elkérjenek egy felújításra szoruló épületér, természetesen az ingatlan értékét a mérete is, illetve különböző értékcsökkenések (pl. vasút közelsége) is nagyban befolyásolja.
Amennyiben az ingatlan vásárlója elég tájékozott már a balatoni ingatlanpiacon, (ehhez nyilván több (10-15) ingatlant is meg kell tekintenie azonos szegmensen belül), ezek után az összehasonlítások alapján kialakul egy sajátos értékelési rend. Ennek alapján könnyebb eldönteni azt, ha egy nagyon kedvező ár-értékű ingatlanra talált, hogy érdemes-e rövid időn belül legalább megtekinteni az ingatlant ("rámozdulni az ingatlanra"), akár egy úttal több hasonló ingatlant is, mivel így jobban érzékelhetők az ár és minőségbeli különbségek is.

A tapasztalat az, hogy nagyon kedvező árú, Balaton közeli, netán vízparti ingatlan jelenik meg a balatoni ingatlanpiacon, akkor azt rövid időn belül, 1-2 hét, de előfordult már, hogy pár nap leforgása alatt elkel. Az a vásárló aki az ajánlatban nem látja meg a lehetőséget, az lemarad. A víz közeli, vagy vízparti ingatlanoknál egyáltalán nem beszélhetünk túlkínálatról. Ebben a kategóriában igen nyomós oka lehet az eladónak, ha értékesíteni akarja főleg ár alatt a vízközeli, vízparti nyaralóját. Egy Balaton parti, Balaton közeli ingatlan, a későbbiek folyamán is jelentős értéket képvisel, ez az a kategória, amelyik hosszú távon nem veszít az értékéből. Többnyire hónapokat, vagy akár éveket kell várni egy jó helyen lévő, jó állapotú, jó minőségű, és olcsó balatoni ingatlanra. Aki lemaradt a vételről (sajnos több ilyen ügyféllel is találkoztam már) többnyire azt az ingatlant tekinti etalonnak amelyről lecsúszott, de nem mindig felel meg az utána később követező jó ár-érték arányú balatoni ingatlanajánlat....

További ajánlataink: www.del-balatoni-ingatlanok.hu

 

 

(A fotókat, és a nem aktuális hivatkozásokat adatvédelmi okból töröltük.)

 

komment

Címkék: balatoni ingatlan balatoni ingatlanok

süti beállítások módosítása